Geld dat scholen ontvangen voor onderwijsachterstandsbeleid moet worden besteed aan extra huiswerkbegeleiding. Dat vroeg GroenLinks gemeenteraadslid Stephanie Bottse. Sinds augustus 2006 gaat een groot deel van het geld voor het onderwijsachterstandenbeleid rechtstreeks naar de scholen. Bottse wilde van het college weten of er voorwaarden gekoppeld kunnen worden aan het geld dat scholen ontvangen. Lees de antwoorden van het college...
Antwoorden van het college d.d. 17 juni 2010:
1. In een aantal Utrechtse wijken (mn de krachtwijken) bevinden zich scholen, waar sprake is van onevenredig veel achterstandsleerlingen tov andere scholen. Op welke manier zijn/worden de extra middelen voor het onderwijsachterstandenbeleid door deze scholen ingezet?
In de Utrechtse Onderwijs Agenda is de afspraak gemaakt dat de scholen inzetten op met name taal, burgerschap en voor- en vroegschoolse educatie. In het Voortgezet Onderwijs (VO) kennen vooral de VMBO scholen veel achterstandsleerlingen. Met het Aanvalsplan Utrechts VMBO zijn maatregelen in gang gezet die breed de kwaliteit van het VMBO Onderwijs moeten verhogen. Hierbij wordt er ondermeer ingezet op het verhogen van de leerlingopbrengsten en de condities waaronder de scholen moeten opereren. (De middelen voor onderwijs achterstanden krijgen de scholen lumpsum met de overige gelden van het Rijk)
2. Is het college het met GroenLinks eens dat huiswerkbegeleiding een goede manier is om extra ondersteuning te geven aan kinderen van wie de ouders daartoe niet in staat zijn?
Ja, voor die kinderen voor wie huiswerkbegeleiding de beste ondersteuning is.
3. Hoe is de huiswerkbegeleiding georganiseerd in Utrecht en welke middelen worden daarvoor ingezet?
Veel scholen organiseren zelf huiswerkbegeleiding in de school of in nauw contact met huiswerkinstituten. Zowel ouders als scholen dragen hieraan bij. Bij het Primair Onderwijs(PO) en de VMBO’s worden hier ook middelen bestemd voor Brede Schoolontwikkeling ingezet.
4. Ook remedial teaching vinden wij een belangrijk instrument voor kinderen die wat extra ondersteuning nodig hebben. Zijn scholen verplicht gekwalificeerde remedial teachers in dienst te hebben? Zijn er naar de mening van het college voldoende remedial teachers aanwezig op de Utrechtse scholen"?
Scholen zijn niet verplicht gekwalificeerde remedial teachers in dienst te hebben. De kwalificering van remedial teachers en het aantal remedial teachers dat nodig is behoort volledig tot de bevoegdheid van de scholen. Afwegingen hiertoe worden op school niveau gemaakt. (Remedial teaching kan ook door de school ingehuurd worden.)
5. In de Utrechtse onderwijs agenda staan gezamenlijke ambities afspraken en doelstellingen van de gemeente en onder andere de schoolbesturen. Kan het college met de schoolbesturen in dit kader afspraken maken voor het verzorgen van huiswerkbegeleiding?
Ja, dat kan als alle partijen daarover eens zijn, maar de kansrijkheid is gering. Op dit moment kan huiswerkbegeleiding een van de activiteiten binnen de Brede school VO zijn of georganiseerd worden via geld voor de verlengde schooldag. In de Krachtwijken wordt huiswerkbegeleiding al veelal op deze wijze georganiseerd. De prioriteit in de Utrechtse Onderwijs Agenda is nu gelegd bij taal, burgerschap en voor-en vroegscholen om onderwijsachterstanden weg te werken en niet (op een verplichting) om huiswerkbegeleiding te organiseren.
6. Nu wordt er veel huiswerkbegeleiding georganiseerd door migranten zelforganisaties om onderwijsachterstanden te bestrijden cq weg te werken, zij krijgen hier geen middelen voor. Is het college bereid om met de schoolbesturen te bespreken of zij mogelijkheden zien de mzo’s te betrekken bij het wegwerken van onderwijsachterstanden?
Nee. De scholen maken zelf de afweging hoe zij huiswerkbegeleiding organiseren en met welk huiswerkinstituut zij in zee willen gaan. De continuïteit en kwaliteit van de Mzo’s is erg verschillend, maar in het PO is er wel samenwerking met de Mzo’s bij de huiswerkbegeleiding die zij organiseren.