Ambitieus actieplan helpt Utrechters uit schulden

Donderdag is de actieagenda Utrechters schuldenvrij van GroenLinks wethouder Linda Voortman met grote meerderheid aangenomen door de gemeenteraad. In de agenda staan zo’n veertig acties voor het voorkomen en blijvend oplossen van schulden. GroenLinks raadslid Julia Kleinrensink: “Landelijk zien we dat steeds minder zich mensen melden bij schuldhulpverlening, terwijl de gemiddelde schuld stijgt. Daarom is GroenLinks heel blij dat Utrecht kiest voor een vooruitstrevende aanpak met een mooie agenda vol concrete acties.” 

In de actieagenda staan een persoonlijke aanpak en vertrouwen centraal. Zo is er een digitaal huishoudboekje om geldstress te verminderen en worden ervaringsdeskundigen in dienst genomen. Ook zijn er acties om regelingen eenvoudiger en geldzorgen makkelijker bespreekbaar te maken. Voor het uitvoeren van de acties trekt het stadsbestuur voor de aankomende drie jaar zes miljoen euro uit. Bij het maken van de actieagenda kreeg Voortman veel inbreng uit de stad. Er kwamen maar liefst 600 reacties binnen en de opkomst bij het stadsgesprek was erg hoog. 

Schulden maak je samen  

In aanvulling op de actieagenda vroeg Kleinrensink aandacht voor de rol van de overheid en werkgevers op schulden. “Met z’n allen hebben we een systeem gecreëerd waar overal prikkels zijn om te consumeren en de overheid zo ingewikkeld is dat je een HBO-diploma nodig hebt om te begrijpen hoe het werkt.” Kleinrensink riep daarom de gemeente op om meer samen te werken met andere overheden en de werkwijze beter op elkaar te laten aansluiten, zodat het minder ingewikkeld wordt voor mensen met schulden. Dit voorstel haalde een ruime meerderheid in de raad.