De fracties van GroenLinks, PvdA, D66, SP, CDA, Leefbaar Utrecht, ChristenUnie en Groep Kuijper hebben vanavond tijdens de raadsvergadering alsnog een actuele motie ingediend om de gevolgen van de landelijke bezuiniging op de stadsgevangenis Wolvenplein in kaart te brengen. De raad sprak al eerder over de voorgenomen sluiting van de 150 jaar oude gevangenis. Burgemeester Wolfsen vroeg de raad toen te wachten met een motie tot hij 2 mei jl. met de staatssecretaris had gesproken.

Volgens de indieners van de motie beantwoordt de brief van de burgemeester, die vandaag naar de raad werd verstuurd, onvoldoende aan de eerder gestelde vraag om de financiële gevolgen en de veiligheidsrisico's voor Utrecht goed in kaart te brengen. De vandaag ingediende motie draagt het college op om dit onderzoek alsnog uit te voeren en de bevindingen aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie kenbaar te maken.

In de inrichting op het Wolvenplein zitten veel verslaafde veelplegers, die in de huidige plannen met een enkelband thuis zouden komen te zitten. Onveilig, vinden de ondertekenaars. Ook directeur Harry Versteeg, voorzitter vereniging gevangenisdirecteuren, is kritisch. Hij zegt dat Teeven niet vooraf over de plannen met mensen uit het veld heeft gesproken. Ook Versteeg wil de plannen van tafel hebben.

Het voorstel van staatssecretaris Teeven is om de komende jaren tientallen gevangenissen te sluiten, waaronder dus het Wolvenplein in Utrecht. Enkele weken geleden protesteerde het personeel van het Wolvenplein ook al tijdens de open dag van de inrichting. Ze maken zich naast baanverlies zorgen over de gevolgen voor de veiligheid. Het Wolvenplein Utrecht is één van de oudste gevangenissen die nog in gebruik is. Er is plek voor 124 veroordeelden. Als de plannen van Teeven doorgaan, wordt de inrichting in 2015 gesloten.