De raad voerde vanavond een ordedebat over het feit of er een ordedebat gehouden kon worden over een referendumverzoek. Het werd een debat over procedures en juridisch geneuzel waar geen normale Utrechter meer iets van begreep. "Voor GroenLinks gaat het om drie vragen: leent het besluit over de koopzondag zich voor een referendum, moeten we het referendum mogelijk maken en besluitvorming uitstellen, en is dit verantwoord richting de indieners van het burgerinitiatief."
"Ons antwoord op alle drie die vragen luidt ja", aldus De Boer.
"Over of het volgens de procedure allemaal precies wel of niet kan, kunnen naar ons idee juristen een hele dag debatteren. Wat ons betreft zijn procedures – zeker die rondom referenda – er voor bedoeld voor burgers dingen mogelijk te maken. Om het ambsgedicht van Ingmar Heytze te citeren:
Gun ons de wijsheid van uw bewoners;
Laat deze raad hun vragen horen
En hun ware spreekbuis zijn.
Dat geldt wat ons betreft voor zowel voor- als tegenstanders van de koopzondag. Daarom gaven we gehoor aan de vraag van de indieners van het burgerinitiatief dit punt op de agenda te zetten en willen we eveneens gehoor geven aan de vraag van “Utrecht is geen Harrie” om over dit belangrijke besluit – waarover in de stad veel discussie is – een referendum te mogen houden. Dat dit geld en tijd kost, is duidelijk. Maar hoort bij democratie."
Er werd gestemd over de vraag of het burgerinitiatief drie weken kon worden uitgesteld tot 28 februari om de indieners van het referendumverzoek te benodigde tijd te geven. Alleen GroenLinks, SP en ChristenUnie stemde voor uitstel. Het voorstel werd daarmee verworpen.