De bezuinigingsplannen van staatssecretaris Fred Teeven stuiten op weerstand in Utrecht. Naast het protest van de medewerkers van gevangenis Wolvenplein in Den Haag vandaag, dienden de fracties van GroenLinks, D66, PvdA, SP, CDA en Leefbaar Utrecht vanavond in de raadsvergadering een actuele motie in. Met de motie willen de partijen protest aantekenen tegen het verschuiven van financiële en veiligheidsrisico's naar de gemeente.

De motie draagt het college verder op om de veiligheidsrisico's en de financiële gevolgen voor Utrecht in kaart te brengen. Vervolgens zal het college deze bevindingen aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie kenbaar moeten maken. In de inrichting op het Wolvenplein zitten veel verslaafde veelplegers, die in de huidige plannen met een enkelband thuis zouden komen te zitten. Onveilig, vinden de ondertekenaars. Ook directeur Harry Versteeg, voorzitter vereniging gevangenisdirecteuren, is kritisch. Hij zegt dat Teeven niet vooraf over de plannen met mensen uit het veld heeft overlegd. Versteeg wil de plannen dan ook van tafel hebben. 

Het plan van Teeven is om de komende jaren tientallen gevangenissen te sluiten, waaronder het Wolvenplein in Utrecht. Afgelopen zaterdag protesteerde het personeel van het Wolvenplein ook al tijdens de open dag van de inrichting. Ze maken zich naast baanverlies zorgen over de gevolgen voor de veiligheid. Het Wolvenplein Utrecht is meer dan 150 jaar oud en is daarmee één van de oudste gevangenissen die nog in gebruik is. Er is plek voor 124 veroordeelden. Als de plannen van Teeven doorgang vinden moet de inrichting in 2015 gesloten zijn. 

Antwoord burgemeester:
Het plan is er nu, maar er is veel verzet tegen. Het moet echter nog worden besproken in de Tweede en Eerste kamer. Toch hebben ook het college en de burgemeester er zorgen over. De burgemeester is gebeld door de staatssecretaris en heeft onmiddellijk zijn zorgen geuit en protest aangetekend. Zorgen voor de werknemers van de instelling, zorgen over de veelplegers die daar worden behandeld, zorgen over het verdwijnen van de stadgevangenis, met name om het veilig houden stad en zorgen over het algemene gevoel van veiligheid bij bewoners. De burgemeester werd 'een beetje gerustgesteld door de staatssecretaris'. Teeven zegde toe dat er nieuwe plekken voor veelplegers komen. Op 2 mei spreekt burgemeester met de staatssecretaris over de gevolgen voor de stad.  Wolfsen was het eens over de strekking van de motie, maar vroeg de raad te wachten op het gesprek op 2 mei. De indieners hielden daarop de motie aan.