Pepijn Zwanenberg

Actieplan Middenhuur reguleert overspannen markt

GroenLinks is blij dat het Actieplan Middenhuur aangenomen is en de gemeente afspraken maakt over middenhuur. GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg: “Wij zien het als taak van de gemeente om deze overspannen markt te reguleren. Ontwikkelaars en beleggers hebben genoeg geprofiteerd, het wordt tijd om te sturen op het maatschappelijk belang”.

 

Wonen in Utrecht is populair, en wordt steeds populairder. Dit betekent ook dat het voor veel mensen steeds moeilijker wordt een betaalbare woning te vinden. Er is onder andere een groot tekort aan woningen in het middenhuursegment. De huur van deze woningen ligt tussen de 712 en 950 euro.

“Er was een perverse prikkel voor ontwikkelaars om zoveel mogelijk kleine woningen in dit segment te bouwen om daar vervolgens snel de huur van te laten stijgen, zodat het simpelweg hele dure hokjes werden. GroenLinks is blij dat met dit voorstel de maximale vierkantemeterprijs aan banden is gelegd en de woningen minimaal 20 jaar behouden blijven voor de middeldure huur.” Aldus Zwanenberg.

Landelijk beleid

Landelijk beleid heeft de krapte op de Utrechtse woningmarkt verder in de hand gewerkt, aldus GroenLinks. “Hoewel ontwikkelaars al in de rij stonden om dit soort woningen te bouwen, kregen ze van voormalig minister Blok de mogelijkheid om extra hoge huren te vragen. Het is nu dus aan steden zelf om deze markt te reguleren en te voorkomen dat de prijzen de pan uit stijgen.”

GroenLinks wil dat het voor iedereen mogelijk blijft om in de stad te wonen. Zwanenberg: “Utrecht mag geen stad voor de happy few worden. GroenLinks wil daarom de middenhuurmarkt reguleren, maar natuurlijk ook blijven investeren in sociale huurwoningen.”