Aanvragen bijzondere bijstand voor medische kosten makkelijker dankzij vragen GroenLinks

De gemeente gaat hun communicatie over het aanvragen van bijzondere bijstand voor medische kosten aanpassen. Dit zei wethouder Linda Voortman in reactie op vragen van GroenLinks raadslid Julia Kleinrensink: “Nu staat er op de website van de gemeente dat je niet in aanmerking komt wanneer je schulden of geen geld hebt. Bizar. De bijzondere bijstand is juíst bedoeld voor mensen die weinig te besteden hebben.” aldus Kleinrensink. 

Bijzondere bijstand is een geldbedrag om extra of hoge kosten van te betalen. Volgens de huidige tekst op de website lijkt het alsof een aanvullende verzekering altijd nodig is om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand voor medische kosten. Dit is niet het geval. Bovendien werkt de tekst volgens GroenLinks ontmoedigend voor het aanvragen ervan. Wethouder Voortman gaf aan het hiermee eens te zijn en de websitetekst te vervangen door begrijpelijke communicatie die benadrukt dat er bij iedere aanvraag naar de persoonlijke omstandigheden gekeken wordt.  

In november is de bijzondere bijstand opengesteld voor medische kosten. Een voorstel van GroenLinks werd toen aangenomen om vooral te kijken naar wat mensen nodig hebben en daarna pas naar de regels. Kleinrensink: “Het kan hier om grote bedragen gaan, zeker voor iemand met een kleine portemonnee. Het mag niet zo zijn dat mensen daardoor medische ondersteuning missen.”  

GroenLinks wil verder graag weten waar mensen bij het aanvragen van bijzondere bijstand tegenaan lopen. “Ik roep mensen op om hun ervaringen hiermee met mij te delen, zodat we ervoor kunnen zorgen dat mensen die het echt nodig hebben weten hoe ze bijzondere bijstand kunnen aanvragen.”