Onder het motto 'schoonvegen, verbeteren en goed houden' werkt de gemeente Utrecht al ruim twee jaar aan verbetering van de uitstraling, het functioneren en de leefbaarheid van de Amsterdamsestraatweg. Door extra toezicht en handhaving, straatmanagement, het ondersteunen van ondernemers en extra aandacht voor 'schoon en heel' moet de Amsterdamsestraatweg haar oude allure terugkrijgen.

De aanpak van het middendeel van de Amsterdamsestraatweg (tussen het spoorviaduct en de Marnixlaan) heeft inmiddels tot zichtbare verbetering geleid. De leegstand is afgenomen en er hebben zich veel nieuwe ondernemers gevestigd. De straat is schoner en de openbare ruimte is opgeknapt. Er wordt actief gehandhaafd op wet- en regelgeving. Ook is er in het kader van het project Veilig Ondernemen een burenwaarschuwingssysteem ontwikkeld en is er cameratoezicht.

In goed overleg met ondernemers en de ondernemersvereniging is nu ook voor de Amsterdamsestraatweg-Zuid een brancheplan ontwikkeld dat invulling geeft aan een nieuw economisch profiel voor dit gebied. Ondanks de aantrekkingskracht van de twee supermarkten ervaren bezoekers dit stuk nu niet als een winkelstraat. Het brancheplan schetst als ontwikkelperspectief: een goed bereikbare en levendige straat met een uitgebreid dagelijks aanbod voor de buurt en daarnaast gespecialiseerde winkels en diensten voor bezoekers uit Utrecht en omgeving.

Toevoeging van winkelondersteundende horeca aan de Amsterdamsestraatweg-Zuid kan bijvoorbeeld kantoorgebruikers uit de directe omgeving verleiden de straat te bezoeken en er langer te blijven. In de tweede helft van dit jaar wordt de aanpak Amsterdamsestraatweg geëvalueerd en bekeken of verlenging van het straatmanagement nodig is.