Het manifest van GroenLinks omvat drie concrete acties. Zo willen de ondertekenaars stoppen met het hanteren van de kostendelersnorm. Kleinrensink: “Die norm zorgt ervoor dat je een fiks deel van je uitkering verliest als je gaat samenwonen. Een boete op samenleven dus, die ervoor zorgt dat ouderen bang zijn om bij elkaar in te trekken, en dat jongeren die meerderjarig worden soms zelfs op straat komen te staan.” Ook willen zij dat mensen met een uitkering makkelijker iets kunnen bijverdienen en dat mensen die maar weinig spaargeld hebben vaker een kwijtschelding krijgen van gemeentelijke belastingen. Als Utrecht dit manifest uit gaat voeren, overtreedt zij daarmee de wet. “Niet iets dat wij graag doen, of waar we lichtzinnig over zijn,” aldus Kleinrensink. “Maar de gevolgen van de participatiewet zijn te schrijnend, onze morele grenzen zijn bereikt.” Het manifest is tot nu toe ondertekend door GroenLinks, de ChristenUnie, de PvdA, D66, Volt, BIJ1 en DENK.

Randen van de wet 

Het manifest volgt op een oproep van twintig GroenLinks wethouders aan het kabinet om de participatiewet te herzien. “Die oproep ondersteunen wij van harte, maar we willen er in Utrecht niet langer op wachten,” aldus Kleinrensink. Ook de Utrechtse wethouder Linda Voortman ondertekende die oproep aan het kabinet. Zij zocht in de afgelopen jaren de randen van de participatiewet op om mensen zo veel mogelijk te steunen. Zo stopte Voortman met de onbetaalde zoektermijn voor jongeren, zodat zij even snel als volwassenen een bijstandsuitkering krijgen. Ook vraagt Utrecht geen tegenprestatie voor een uitkering, krijgen mensen extra werkbegeleiding en probeert de gemeente coulant te zijn en uitzonderingen te maken op de kostendelersnorm. Toch blijft de participatiewet volgens GroenLinks schuren en knellen.  

Biechtstoel 

Vanmiddag stond op de Stadhuisbrug een biechtstoel, waar voorbijgangers werden uitgenodigd op te biechten wanneer zij iets deden dat niet mocht, omdat dat het juiste was. De Utrechtse politiek was uitgenodigd om het manifest te komen ondertekenen. Kleinrensink: “Het is heel fijn dat al zes politieke partijen ons manifest steunen. Zo zorgen we er samen voor dat we onder het juk van deze wet uitkomen, en kiezen voor mensen in plaats van regels.”