"Leuk die energietoeslag, maar als student heb ik daar toch geen recht op?" Zomaar een vraag bij de bakfiets in winkelcentrum De Klop in Overvecht, waar GroenLinks flyers uitdeelt over de Utrechtse energieregelingen. "Nou, landelijk niet, maar in Utrecht onder bepaalde voorwaarden wel", antwoordt Giel de verbaasde student. En samen bekijken ze op de telefoon het aanvraagformulier.

Een ander team van GroenLinksers gaat huis-aan-huis de deuren langs. Conclusie: In Overvecht is de diversiteit groot. Maar over één ergernis was iedereen het eens: er wordt te veel troep op straat gegooid. Meike Hellevoort, ons gemeenteraadslid voor Overvecht, neemt die boodschap mee. Meer toezicht helpt, maar helaas is er geen simpele oplossing voor het zwerfvuilprobleem.

Ook de problemen in gezinnen die ontstaan door de stijgende prijzen van energie en andere producten zijn lastig op te lossen. Utrecht doet veel, met ruimharige maatregelen voor een brede groep inwoners met een laag inkomen. Zo kunnen we armoede voorkomen. Veel van de Overvechters die we spreken zijn blij met deze steun. Helaas blijkt nog niet iedereen op de hoogte van de toeslagen die beschikbaar zijn. Dat we deze mensen hebben kunnen informeren en doorverwijzen maakt de middag dubbel de moeite waard!