Nabij de Haarrijnse plas zullen in totaal ongeveer 650 nieuwe woningen gebouwd gaan worden. GroenLinks vindt het belangrijk dat de bestaande natuur in het gebied, die in de afgelopen 10 jaar is ontstaan als ‘tijdelijke natuur’, zoveel mogelijk behouden en beschermd blijft. Al eerder kreeg Vermeulen van de wethouder een toezegging dat er ecologisch team betrokken zal worden bij de bouw en dat er een groene zone bij de oever komt. Vandaag dient zij een motie in om ervoor te zorgen dat alle waterwoningen ecologisch en circulair gebouwd gaan worden. Tevens zet Vermeulen in op een vaarverbod in de natuurplas. “Vlak naast de natuurplas ligt een recreatieplas waar mensen kunnen zwemmen en varen. In de natuurplas moeten de dieren en vogels wat ons betreft zo min mogelijk verstoord worden.”

Betaalbaar wonen

In eerdere bouwplannen was geen sociale huur voorzien, maar gelukkig komen er nu ook sociale huurwoningen in het gebied. Bovendien zullen met de opbrengst van dit plan ongeveer 120 tot 250 sociale huurwoningen gebouwd gaan worden elders in de stad. Vermeulen: “We zitten nog steeds in een enorme wooncrisis. Daarom willen wij dat van alle nieuwbouw in Utrecht 75% betaalbaar is, waarvan meer dan de helft sociaal. Dit plan helpt daarbij.”

Lastige afweging

De bouwplannen liggen inmiddels om uiteenlopende reden al meer dan 10 jaar in de ijskast. Aan de ene kant is er de roep om meer woningen, aan de andere kant de vraag naar bescherming van de natuur die in de tussentijd is ontstaan. Vermeulen: “Dat maakt de afweging best lastig. GroenLinks is een groene partij én een sociale partij. Juist die combinatie maakt de partij zo sterk en maakt dat we in dit soort gevallen geen zwart-wit standpunt innemen. In de middenweg ligt wat ons betreft nu de kracht: groen én meer woningen die Utrecht zo hard nodig heeft.”