Opening eerste regenboogzebrapad van Nederland

Aanstaande vrijdag 21 juni iets na 20:00 uur opent GroenLinks Utrecht, in samenwerking met Midzomergracht en Roze Zaterdag, Nederlands eerste regenboogzebrapad. Met de kleurrijke oversteekplaats laten we zien dat Utrecht een tolerante stad is waar iedereen welkom is, ongeacht geaardheid of overtuiging.

Het regenboogzebrapad is een initiatief van GroenLinks raadslid Pepijn Zwanenberg en is deze week aangelegd bij het Nijntje stoplicht. De regenboog wordt sinds eind jaren 70 als symbool gebruikt door de LGBHT en queer beweging, maar werd lang daarvoor ook al gebruikt door diverse groepen in allerlei landen, zoals Amnesty International, de kerkelijke vredesbeweging en een Peruaanse mijnwerkersvakbond. 

Aanleg van het pad in de nacht van maandag op dinsdag

GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg: "De regenboog staat in alle culturen voor diversiteit en solidariteit. Zaken die voor Utrecht, Midzomergracht én GroenLinks van groot belang zijn en die Utrecht maken tot wat het is."

Inmiddels is er ook een facebook pagina aangemaakt (facebook.com/regenboogzebrapad) waar iedereen zijn eigen foto’s kan uploaden. Het regenboogzebrapad blijft in ieder geval tot 2013 liggen, maar GroenLinks hoopt op een permanente plek. "Voor elke Utrechter, Utrechtenaar en alle andere wereldbewoners", aldus Zwanenberg. "Omdat we niet alleen op 29 juni tijdens Roze Zaterdag onze diversiteit vieren, maar wat ons betreft elke dag."

Utrecht dinsdagmorgen. Inmiddels zijn de banen twee keer zo groot gemaakt.

Utrecht is dit jaar Roze Stad, wat betekent dat Roze Zaterdag op 29 juni in de Domstad plaatsvindt, tijdens het jaarlijkse Midzomergracht Festival. De opening van het zebrapad valt samen met de start van de Pink Skateparade.

Het zebrapad op woensdagmiddag, na de verbreding van de banen. Op de foto GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg en Petra Luiken van Roze Zaterdag.

UPDATE: Woendagavond geeft Pepijn Zwanenberg tekst en uitleg bij het regenboogzebrapad in de late editie van Hart van Nederland. Om 22:30 uur op SBS6!

Kijk ook op: facebook.com/regenboogzebrapad

Extra infoRoze Zaterdag 2013: http://rz2013.nl/Midzomergracht Festival: http://www.midzomergracht.nl/Skateparade: http://u-skateparade.nl/

Regenboogzebra's in andere steden:

Sydney

West Hollywood

 Tel Aviv