Stieltjesstraat en Van Coehoornstraat niet gesloopt

GroenLinks is verheugd dat het college heeft besloten Stieltjesstraat 73-75 en menno van Coehoornstraat 40 (De Vogelenburcht) niet te slopen maar te behouden. Bovendien komt er een inventarisatie van De Vogelenburcht en is de kans groot dat dit laatste radiodistributie gebouw van Utrecht op de gemeentelijke monumentenlijst komt.

Sinds 1998 waren er plannen de panden te slopen en er nieuwbouw neer te zetten, een plan wat GroenLinks nooit gesteund heeft. Toen Stieltjesstraat 73 in maart 2011 gesloopt dreigde te worden werd het gekraakt (De Vogelenburcht is sinds 2006 gekraakt) en stelde GroenLinks, samen met de SP, mondelinge vragen in de raad. (http://utrecht.groenlinks.nl/node/63960)

Eén van de vragen die we toen stelde, was of het college bereid was alsnog te bekijken of behoud van de panden mogelijk was. Een stap die het college nu gezet heeft. De panden worden niet gesloopt maar verkocht en in erfpacht uitgegeven. Daarbij zullen aanvullende afspraken gemaakt worden over instandhouding en renovatie. Bovendien zal de gemeentelijke monumentendienst De Vogelenburcht, een Amsterdamse School gebouw met invloeden van de Nieuwe zakelijkheid, inventariseren. Het was een vurige wens van GroenLinks en andere partijen om de procedure te starten om dit pand op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen.

De panden aan de Stieltjesstraat komen daarvoor niet in aanmerking maar zijn zeker ook cultuur-historisch zeer interessant en daarom is GroenLinks verguld dat ook deze panden behouden blijven voor de stad.