Gebiedsplan De Gagel zwaar onvoldoende

Niet toekomstbestendig en gebaseerd op achterhaalde ideeën, zo betitelde GroenLinks raadslid Pepijn Zwanenberg het gebiedsplan De Gagel vandaag in de raadsvergadering. "We hadden gehoopt vandaag te spreken over een plan dat niet alleen tegemoet zou komen aan de wensen van het college en corporaties, maar ook aan de wensen van de bewoners van Overvecht de Gagel."

Het gebiedsplan is één van de laatste in zijn soort. Een zeer omvangrijk plan dat het hele gebied in een keer aanpakt en dat sloop als beste middel ziet om sterkere wijken te maken. Het college en ook de Utrechtse corporaties hebben aangegeven in de toekomst juist te willen inzetten op kleinschalige ingrepen en vooral willen inzetten op renovatie in plaats van sloop. "In Rotterdam gaat men de bestaande woningvoorraad opknappen. Slopen is daar een laatste optie geworden. Daar moeten we in Utrecht ook naar toe!" aldus Zwanenberg. “Niet straks, maar vanaf nu, vandaag.”

In het gebiedsplan staat de ambitie om in totaal 1100 huurwoningen te slopen terwijl de vraag naar goedkope sociale woningen juist groter is dan die in tijden is geweest. "Het gaat hier om woningen die weliswaar achterstallig onderhoud hebben, maar bouwtechnisch wel in goede staat verkeren. Hoe haal je het in je hoofd om die woningen dan maar te slopen. Dat is niet duurzaam en zeker niet toekomstbestendig.", aldus het GroenLinks raadslid.

In het plan is wel een draagvlakmeting opgenomen, maar die laat nogal wat te wensen over. Zwanenberg: "Er moet een draagvlakmeting komen waar mensen kunnen kiezen voor sloop of renovatie. Wanneer nu iemand nee tegen slopen zegt, wordt er niet automatisch gerenoveerd maar ontstaat er een vacuüm waarin niets gebeurd. Dat is draagvlak meten met het mes op de keel.”

Kortom: Overvecht de Gagel verdient zoveel beter dan dit plan.

Het gebiedsplan is door een meerderheid in de raad aangenomen. (PvdA, VVD, CDA, CU voor, GroenLinks, SP, D66, LU, Groep Mossel en B&G tegen.)