GroenLinks wil oplossing bewoners Marshalllaan

GroenLinks wil dat er een oplossing wordt gevonden voor de bewoners van de Marshalllaan die hun huis moeten verlaten. "Ze hebben weliswaar een tijdelijk huurcontract, maar ze hebben een schriftelijke toezegging dat ze tot de sloop in hun huizen mogen blijven."

Dit zegt GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg. De bewoners van de 18 woningen moeten plaatsmaken voor huurders van Portaal die vanwege de renovatie van hun eigen huis een tijdelijk onderkomen nodig hebben. "Het is terecht dat Portaal deze mensen een vervangende woning biedt, GroenLinks vindt het echter heel vervelend dat daarom andere mensen uit hun huis worden gezet."

Eiland 8

Een aantal jaar geleden startte woningcorporaties Mitros en Portaal het project Eiland 8.  Het initiatief omvat acht flats in het centrum van Kanaleneiland. Deze flats zullen in de nabije toekomst gesloopt worden. Tot die tijd worden de leegkomende woningen tijdelijk verhuurd aan creatieve ondernemers en tijdelijke huurders. Nu is de huur van 18 appartementen op de Marshalllaan in Eiland 8 opgezegd. De bewoners moeten over uiterlijk drie maanden vertrekken. "50 bewoners komen op straat te staan. Dit terwijl op papier staat dat ze tot de sloop van hun huizen, die inmiddels voor onbepaalde tijd is uitgesteld, in hun huizen mochten blijven."

Nieuwe woning

GroenLinks wil dat er gezocht wordt naar een oplossing voor deze mensen. Zwanenberg: "En dat indien mensen hun woning moeten verlaten, er actief wordt gezocht naar een oplossing voor deze huurders in een flat van Portaal of Mitros in hetzelfde gebied." Volgens Zwanenberg hebben veel bewoners die via Eiland 8 in de wijk zijn komen wonen, hun leven inmiddels opgebouwd in Kanaleneiland. "Ze zouden er graag blijven wonen."

Mister and Mississipi

Zwanenberg benadrukt het succes van Eiland 8 voor Kanaleneiland. "Eiland 8 zorgt ervoor dat de wijk leefbaar blijft. Ook komt het project ten gunste van de veiligheid in Kanaleneiland. Er is een gemeenschap van kunstenaars en creatieve ondernemers ontstaan die ook de buurt betrekken bij hun projecten. Utrecht kan trots zijn op Eiland 8 waar onder meer de succesvolle band Mister and Mississipi woont, en het muziekproject Knalland is ontstaan."