Bron: www.cu2030.nl
Bron: www.cu2030.nl

Uitwerking GroenLinks voorstel Beurskwartier: meer groen, meer sociale huurwoningen en een plek voor de huidige bewoners in het gebied

Dankzij een amendement van GroenLinks komt er meer groen in het Beurskwartier en zullen er extra sociale huurwoningen aan de Jan van Foreeststraat gebouwd worden, waar huidige bewoners uit het gebied naartoe kunnen verhuizen. GroenLinks raadslid Rachel Heijne: “We zijn blij met het extra groen en de toegevoegde sociale huurwoningen in het nieuwe plan van het college. Maar ook teleurgesteld dat er nu geen plan ligt waarin de 31 woningen aan de Croeselaan blijven staan.”

Bij de eerdere besluitvorming over de omgevingsvisie Beurskwartier was GroenLinks hoofdzakelijk enthousiast over de visie met ruim 3000 duurzame sociale, middenhuur en koopwoningen vlak naast het drukste OV punt van Nederland, veel ruimte voor voetganger en fiets, verticale bossen en een groot open park. Over één punt was de partij kritisch: de benodigde sloop van 31 woningen aan de Croeselaan. Heijne: “GroenLinks wilde zoveel mogelijk betaalbare woningen en een open prettig park, maar anderzijds ook graag de historische panden aan de Croeselaan behouden. Daarom hebben we eerder verzocht experts nogmaals creatief naar het plan te laten kijken of een combinatie van beide echt niet tóch mogelijk was. Dat is dus niet gelukt.”

In het nieuwe plan van het college worden de panden gesloopt. Heijne: “Dit is niet alleen erg voor de bewoners, maar ook vanwege de historische waarde van de panden. We hebben dan ook best geworsteld met dit voorstel. Om zo’n hoog en dichtbebouwd gebied met zoveel extra betaalbare woningen leefbaar te houden, heb je een groot en open park nodig.”

GroenLinks wil van het college meer garanties dat de bewoners straks in het gebied terug kunnen komen, liefst in een vergelijkbare woning. De bouw van extra sociale huurwoningen aan de Jan van Foreestraat moet wat hen betreft sterker worden vastgelegd. Heijne: “Voor GroenLinks gaat de eerste zorg uit naar de huidige bewoners. Het is heel heftig als je je huis uit moet, zeker in een hechte buurt. Daarom willen wij absolute zekerheid dat zij elders in het gebied een plek krijgen, liefst in een vergelijkbare woning. Dit is voor ons een voorwaarde om in te kunnen stemmen met het voorstel van het college.”

De historische gevels van de 31 panden worden in het nieuwe plan van het college hergebruikt in een smalle toren. In deze toren zit alleen dure woningbouw, terwijl GroenLinks juist meer betaalbare woningen wil. Heijne stelt daarom voor de toren uit het plan te schrappen en de gevels terug te laten komen bij de nieuwbouw sociale huurwoningen aan de Jan van Foreeststraat. Bijvoorbeeld door de gevels aan de hand van de originele bouwtekeningen na te bouwen.

In het nieuwe plan wordt ook extra groen toegevoegd, onder andere door parkeerplaatsen op te heffen. Heijne: “Hier is GroenLinks natuurlijk erg blij mee. De kwaliteit van het groen moet ook goed zijn, dus daar zullen we ook scherp op blijven.”