Meer duidelijkheid voor Utrechtse Airbnb’ers

De gemeenteraad besloot donderdagavond om de regels omtrent Airbnb en andere particuliere vakantieverhuur aan te scherpen. Utrecht trekt hiermee één lijn met steden als Amsterdam en Rotterdam. GroenLinks-raadslid Thijs Weistra: “We zijn blij dat het college niet heeft gewacht tot er in Utrecht sprake is van Amsterdamse toestanden. Voorkomen is beter dan genezen.”

GroenLinks was echter nog niet tevreden over de uitwerking van de nieuwe regels en vroeg het college om voor meer duidelijkheid voor verhuurders te zorgen. Het voorstel van GroenLinks voor één loket waar de verhuurders zich kunnen melden werd aangenomen. Zo kunnen zij gemakkelijk geïnformeerd worden over al hun rechten en plichten, brandveiligheid en het betalen van toeristenbelasting. Weistra: “Goede registratie heeft als bijkomend voordeel dat het mogelijk wordt om overzicht te houden op het aantal adressen, de spreiding en de relatie met overlast.”

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht verwachtten dat het aantal Utrechtse Airbnb’s de komende jaren zal blijven groeien. Met de nieuwe regels mag een huis maximaal 60 nachten per jaar in z’n geheel gebruikt worden voor vakantieverhuur. Weistra: “Dit maximum moet ervoor zorgen dat woningen ook echt gebruikt worden om in te wonen, en dat is belangrijk in een stad waar de woningschaarste groot is en elke dag toeneemt”.