Manifest ‘Dankzij Blok 1.000 euro voor een hok’ overhandigd aan Tweede Kamer

Het Utrechtse GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg en zijn Amsterdamse collega Jorrit Nuijens hebben dinsdag een manifest tegen de plannen van Minister Blok (Wonen) overhandigd aan de Tweede Kamer. Dit deden zij samen met de Utrechtse en Amsterdamse afdelingen van PvdA, SP en verschillende huurdersorganisaties.

GroenLinks, PvdA, SP en verschillende huurdersorganisaties zijn fel tegen de plannen van minister Blok om de puntentelling voor huurwoningen aan te passen. Door deze maatregel kunnen de huren voor kleine nieuwbouwwoningen stijgen tot zo’n 1.000 euro per maand. De partijen overhandigden een manifest aan Tweede Kamerleden en riepen hen op tegen het plan te stemmen.

Verdeelde stad

'We hebben een groot te kort aan betaalbare woningen,' zegt het Utrechtse GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg. 'De stad raakt steeds verdeelder, we moeten alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat sommige mensen of misschien zelfs hele groepen niet meer in de stad kunnen wonen. Daar moet het beleid op gericht zijn.'

Betaalbare huurwoning

Jorrit Nuijens, raadslid voor GroenLinks Amsterdam: 'Het kabinet pleegt met dit voorstel de zoveelste aanval op huurders in de grote steden. Het is echt een schande dat Blok doet alsof dit goed is voor betaalbare middenhuur. Dit is alleen goed voor investeerders die kleine dure hokken willen bouwen.'

Vakantieverhuur

De partijen roepen de Tweede Kamer op met echte oplossingen te komen voor het tekort aan betaalbare woningen. Bijvoorbeeld door het strenger aanpakken van leegstand, creëren van middelen om illegale vakantieverhuur aan te pakken en meer ruimte te geven aan corporaties om te investeren in nieuwbouw.