Heleen de Boer
Heleen de Boer

GroenLinks presenteert pamflet “Nederland uit de schulden”

GroenLinks presenteert vandaag het pamflet “Nederland uit de schulden: de beloftes van GroenLinks.” De lijsttrekkers van de zes grote steden en de landelijke fractie slaan de handen ineen en komen met concrete maatregelen om de schuldenproblematiek aan te pakken.

Schulden zijn namelijk een toenemend probleem. Tien procent van de Nederlandse huishoudens heeft problematische schulden en twintig procent van de huishoudens loopt daar risico op. Het hebben van schulden leidt tot gezondheidsproblemen, stress en soms zelfs huisuitzettingen. Daarom wordt het hoog tijd dat schulden op lokaal en landelijk niveau worden aangepakt. In het pamflet geven de Utrechtse lijsttrekker Heleen de Boer, Kamerlid Linda Voortman en andere GroenLinks-lijsttrekkers van grote steden aan wat zij gaan doen om mensen met schulden beter te helpen.

De partij pleit ervoor dat huisuitzettingen alleen vanwege een huurschuld niet meer mogen. Wie hulpverlening accepteert mag niet zijn huis uitgezet worden. Dat voorkomt veel leed, maar ook een onnodig groot beroep op de opvang. Ook wil de partij in elke gemeente convenanten sluiten met vastelastenpartners om te zorgen voor een sociale incasso en betere afstemming, zodat partijen niet op dezelfde euro’s jagen. Per huishouden moet er nog maar één deurwaarder aan de deur komen. Tot slot moet de overheid haar communicatie verbeteren. Deze is vaak te ingewikkeld en qua toon niet altijd aanmoedigend.

In Utrecht is er op initiatief van GroenLinks een fonds gekomen om de problematische schulden van jongeren op te kopen, zodat zij zich zonder de last van hoge schulden en vele schuldeisers kunnen richten op hun toekomst. Heleen de Boer “GroenLinks wil onderzoeken of we deze aanpak verder uit kunnen breiden naar andere doelgroepen.”