Gemeentebegroting in coronatijd: bestaanszekerheid op één

Dankzij GroenLinks staat bestaanszekerheid op één in de begroting van de gemeente Utrecht het voor aankomend jaar. GroenLinks fractievoorzitter Heleen de Boer: “De crisis heeft ons geleerd dat  mensen in kwetsbare posities het hardst geraakt worden. We moeten eerst zorgen dat alle Utrechters verzekerd zijn van een inkomen en een dak boven hun hoofd.”

Donderdag vergaderde de gemeenteraad over de impact van corona en de koers van de stad voor het aankomende jaar. Het voorstel van GroenLinks om bestaanszekerheid de eerste prioriteit te maken bij keuzes voor de gemeentebegroting 2021 kreeg steun van een meerderheid van de raad. De Boer: “De crisis maakt de verschillen in de samenleving groter. Ouderen en kwetsbare mensen lopen de grootste gezondheidsrisico’s. Jongeren met onzekere contracten verliezen als eerste hun baan. Voedselbanken kunnen de vraag niet meer aan. Leerlingen die al op achterstand stonden, raken nog verder achterop. Investeren in eerlijke kansen is de laatste decennia nog nooit zo belangrijk geweest.”

Blijven investeren

GroenLinks is ervan overtuigd dat we alleen goed uit deze crisis komen als we niet in de bezuinigingsreflex schieten, maar blijven investeren. In de eerste plaats is dat dus in bestaanszekerheid. Daarnaast wil GroenLinks dat er geïnvesteerd wordt in het tegengaan van de klimaatcrisis en het woningtekort. Lees de hele bijdrage van Heleen de Boer hier.