Andrée van Es aangesteld als verkenner in Utrecht

GroenLinks Utrecht heeft Andrée van Es gevraagd als verkenner op te treden in de Utrechtse formatie.  Dit maakt GroenLinks fractievoorzitter Heleen de Boer maandag bekend in een brief aan gemeenteraad. Omdat GroenLinks bij de verkiezingen als grootste uit de bus kwam neemt deze partij het initiatief voor het vormen van de coalitie.

Zoals gebruikelijk voerde de Boer, als lijsttrekker van de grootste partij, afgelopen dagen al eerste verkennende gesprekken met alle partijen. De Boer: “Ik heb deze gesprekken als zeer prettig ervaren, passend bij de constructieve cultuur die in de Utrechtse gemeenteraad gewoon is. Inhoudelijk bleek een brede wens voor een duurzame toekomst en een inclusieve samenleving. Hoewel er nog geen unaniem beeld is over welke partijen met elkaar het gesprek aan gaan, zie ik voldoende aanknopingspunten om een stabiele coalitie te vormen. ” Op basis van de uitslag ligt het voor de hand dat in ieder geval GroenLinks en D66 verder met elkaar spreken over het vormen van een coalitie

Andrée van Es is voormalig wethouder en Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Met de aanstelling van Van Es komt de verkenning in de volgende fase. Van Es zal als externe verkenner onderzoeken met welke partijen het mogelijk is een coalitie te vormen die recht doet aan de verkiezingsuitslag, op draagvlak en stabiliteit in de Utrechtse gemeenteraad kan rekenen en bijdraagt aan gezonde democratische verhoudingen. Zij nodigt dinsdag alle partijen individueel uit voor een kennismakingsgesprek.